*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Μαρτίου

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ! Αυτό που φωνάζουμε από το 2001, ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε! Το όνειρο, μεγαλώνει...

01 Μαρτίου
Το πιο πετυχημένο Καρναβάλι της τελευταίας 20ετίας με άρματα made in Xanthi, δικαίωσε τον πρόεδρο πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη.
Το πιο πετυχημένο Καρναβάλι της τελευταίας 20ετίας με εξαιρετικά και πανέμορφα άρματα μάλιστα made in Xanthi από δυο εξαιρετικούς αρχιτεχνίτες, τον εκπληκτικό Ανδρέα Τσιρουχίδη και τον εξαίρετο νέο ζωγράφο Κώστα Πετρόπουλο, ανήκει πλέον στο παρελθόν…
Θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή, θα πέσει εκ νέου στο τραπέζι η πρόταση του Προέδρου του Συλλόγου Θάμυρις Μιχάλης Ζαμπάρας για την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας…
Και είτε συμπαθούμε το πρόσωπο, είτε το αντιπαθούμε, το φετινό Καρναβάλι είχε την σφραγίδα του, Πασχάλης Λύρατζης, αποτελεί την δικαίωση του Προέδρου του  Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης για τους παρακάτω λόγους:
1. Ο θεσμός αποκτά πλέον υποδομή και «πατάει» γερά και σε στέρεες βάσεις με τους τεχνίτες αρμάτων που έδειξαν το ταλέντο τους και στην Παιδική παρέλαση.
2. Έρχονται στις εκδηλώσεις καλλιτέχνες που η γκάμα τους αγγίζει όλες τις ηλικίες.
3. Η φετινή νυχτερινή παρέλαση, ήταν παρασάγγας η καλύτερη της 20ετίας.
4. Η ζωντανή μετάδοση των εκδηλώσεων από το Xanthi channel σαφέστατα και αποτέλεσε τον πλέον ελκυστικό παράγοντα, ώστε όλη η Βόρεια Ελλάδα να λέει, «θα πάμε στη Ξάνθη…».
(Σ.Σ. Περιττό να πούμε ότι τα πάντα έγιναν χωρίς ούτε ένα ευρώ…).
5. Τα άρματα κατά γενική ομολογία ήταν άψογα και εντυπωσιακά. Μπορεί δυστυχώς οι μεγάλοι όγκοι να μην μπορούν να περάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, όπως συμβαίνει με την Πάτρα. Ήταν όμως όλα κομψοτεχνήματα. Κι αυτό γιατί οι νέοι αρχιτεχνίτες ΑΓΑΠΑΝ τη Ξάνθη, αγαπάν το Καρναβάλι Μας, αγαπάν αυτό που κάνουν!
6. Τι λείπει πλέον από το καρναβάλι μας;
Μα η δική μας ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΕΞΕΔΡΑ! Από αλουμίνιο, ελαφριά, μοντέρνα, άνετη… και για το Ξανθιώτικο  Καρναβάλι αλλά και για τις Γιορτές Π. Πόλης.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2018
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!
Έγραφα απο παλιά, έγραψα και μετά την νυχτερινή παρέλαση του περασμένου Σαββάτου:
Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2001 όταν είχε αναλάβει νέος Δήμαρχος Ξάνθης ο Λάκης Στυλιανίδης και οργανωτής του Καρναβαλιού τότε ήταν ο Μανώλης Τσέπελης, ο Πρόεδρος με τους… τροφοδότες λογαριασμούς ο «Μαχητής» είχε βγει με το παρακάτω πρωτοσέλιδο:
«Αλλαγές εδώ και τώρα στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. Απαράδεκτα άρματα και οι παρουσιαστές της παρέλασης. Να σταματήσει η φτήνια και η κακογουστιά.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΛΛΑ…»
-Και τις έκανε τότε τις αλλαγές ο Λάκης Στυλιανίδης, «τελειώνοντας» τον Τσέπελη –τον έστειλε στη ΔΕΥΑΞ να κάνει και την «βύθισε»κι αυτήν στα χρέη και στα δάνεια…δίνοντας στον Μανώλη Φανουράκη την μεγάλη ευκαιρία της ζωής του. Να γράψει την ιστορία…
Αλλά δυστυχώς… το ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ δεν έγινε ποτέ!
Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Η φετινή φοβερή νυχτερινή παρέλαση του Καρναβαλιού ωστόσο –ο Λύρατζης τα έδωσε όλα στην  Παρασκευή με την Παιδική παρέλαση, τους Master Tempo και την Φανή Δρακοπούλου και κέρδισε το «στοίχημα»-ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο.
Σε ανάρτησή μου στο fb την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έγραψα λοιπόν τα παρακάτω με αφορμή την ανταπόκριση της ΕΡΤ από 4 καρναβάλια και την εκπληκτική νυχτερινή παρέλαση της Ξάνθης:
«Μαγική νυχτερινή παρέλαση, η Μαρία Παπαδοπούλου με τους φοβερούς Ξανθιώτες καρναβαλιστές, "εξαφάνισαν" το Πατρινό Καρναβάλι στην ΕΡΤ!
Τα όνειρα δεν "χτίζονται' ούτε με χορηγίες, ούτε με μερικές χιλιάδες ευρώ... Τα όνειρα δημιουργούνται και θεμελιώνονται όταν έχουν ψυχή, όταν αγωνίζεσαι και παλεύεις γι' αυτά...!
52 χρόνια μετά απο εκείνα τα πρώτα Καρναβάλια των πρώτων οραματιστών τους στη Ξάνθη, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017 έχει πλέον...ολοκληρώσει τον κύκλο του! Ήρθε η στιγμή να γίνει ακόμη πιο μεγάλο... ήρθε η στιγμή να γίνει το Βαλκανικό Καρναβάλι των λαών, που θα φέρνει γκρούπ από την Ιταλία και όλα τα Βαλκάνια… και θα γίνει το ΡΙΟ της Ευρώπης.
Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η φετινή νυχτερινή παρέλαση που ηταν κυριολεκτικά όλα τα λεφτά και μακράν η καλύτερη νυχτερινή παρέλαση της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας! Χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους χορεύοντας, δίνοντας όλο τους τον εαυτό... δημιουργώντας κάτι το μοναδικό και αξεπέραστο...
Στην απευθείας από το Xanthi channel η τρομερή Αλεξάνδρα Κουσίδου, στα χορευτικά κομμάτια ο νεαρός Ξανθιώτης d.j. Morello με τον αχτύπητο Θέμη Γεωργαντά να παίρνει την σκυτάλη και να κάνει τρελά πράγματα,  με την υπέροχη βασίλισσα του Καρναβαλιού Βάγια Χρυσού Ζέρβα να φορά το στέμμα τους και φυσικά την σούπερ σταρ του φετινού Ξανθιώτικου καρναβαλιού, την Μαρία Παπαδοπούλου -συμπαρουσιάστρια του Θέμη Γεωργαντά- στην απευθείας με την ΕΡΤ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων (και μετά στην παρέλαση της ΕΡΤ3), να δίνει τον καλύτερο εαυτό της καλώντας όλη την Ελλάδα σ' αυτό το θεϊκό προσκύνημα... και επάνω στη σκηνή ένας ολόκληρος κόσμος να δουλεύει ακατάπαυστα κι από κάτω ένας λαός να χορεύει συνέχεια....
Η φετινή νυχτερινή παρέλαση της Ξάνθης έκανε όλη την Ελλάδα στην απευθείας σύνδεση της ΕΡΤ, να υποκλιθεί στη πόλη μας...!
Νύχτες μαγικές ονειρεμένες...αυτή ήταν η σημερινή νύχτα καθώς το κέφι και η διασκέδαση συνεχίζεται και αναμένεται να μη κοπάσει ούτε το πρωί για την μεσημεριάτικη παρέλαση...
Ξάνθη σ' αγαπάμε! Και ε... εσείς οι απ' έξω!
-Το όνειρο συνεχίζεται... ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του χρόνου... το όνειρο μεγαλώνει!
ΗΡΘΕ λοιπόν η ώρα… Του χρόνου, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2018. Για να «παραμιλάνε» όλα τα Βαλκάνια…
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017 ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία για 52η χρονιά. Στην επιτυχία αυτή συμβάλλατε όλοι τα μέγιστα, ώστε να διατηρηθεί η παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου αλλά και να συνδεθούν όλα αυτά με το παρόν και το σύγχρονο τρόπο αντίληψης και διασκέδασης.
Το κεντρικό γεγονός των εκδηλώσεων, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017 απέδειξε για ακόμη μία φορά πως όλοι μαζί με κέφι και πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να κρατήσουμε υψηλά το επίπεδο και να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Η εικόνα αυτή είναι επιθυμία και στόχος να διατηρηθεί και να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο.
Σας ευχαριστώ όλους ολόψυχα για τη συνδρομή και συνεργασία. Θα συνεχίσουμε δυναμικά για να κρατήσουμε μαζί την Ξάνθη στην κορυφή των επιλογών όλης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Ο Πρόεδρος του Ν.Π.

Πασχάλης Λύρατζης

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »