*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Δεκεμβρίου

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΞΑΝΘΗΣ, ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 152!

29 Δεκεμβρίου
Δικαιώθηκαν οι Ξανθιώτικες κοινοπραξίες για τον διαγωνισμό της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης και τον αποκλεισμό τους από αυτόν.
Πιο αναλυτικά, δεκτή έκανε η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης την προσφυγή των δύο Ξανθιώτικων κοινοπραξιών τεχνικών εταιριών που είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που κατοχύρωνε το έργο στην εταιρεία Μεσόγειος ΑΕ.
Αναλυτικότερα: Όπως είναι γνωστό, οι δύο κοινοπραξίες «ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ ΑΕ-ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΑΤΕ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΕ-ΖΕΥΞΗ ΑΕ» προσέφυγαν στην Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/06 (ΦΕΚ 298/05-09-2011) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης.
Η Επιτροπή έκανε δεκτές τις προσφυγές και ακυρώνει την απόφαση της αποκεντρωμένης που δεν έκανε δεκτές τις ενστάσεις τους για το διαγωνισμό και, ουσιαστικά, επαναφέρει την υπόθεση του διαγωνισμού στο αρχικό της στάδιο, έξι μήνες δηλαδή μετά τη δημοπρασία!!!
Υπενθυμίζουμε ότι στην  Επιτροπή εμφανίστηκαν οι, Θωμάς Μίχογλου και Παναγιώτης Αϊβαλιώτης εκπρόσωποι του Συνδέσμου , ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου πληρεξούσιος δικηγόρος της κοινοπραξίας « Κ/ΞΙΑ ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ ΑΕ-ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΑΕ», ο Οδυσσέας Καραγιαννακίδης πληρεξούσιος δικηγόρος της κοινοπραξίας «Κ/ΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ- ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ ΑΕ-ΖΕΥΞΗ ΑΤΕ », η Μαρίκα Πουρνάρα πληρεξούσια δικηγόρος της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, ο Αθανάσιος Εκμεκτσής εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ, ο Δημήτριος Δημητριάδης εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ, και ο Σταμος Τριμίντζιος εκπρόσωπος της εταιρείας ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΑΕ .
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Στην απόφαση και σύμφωνα με το ΠΡΑΚΤΙΚΟ της 12ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ TΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 152 ΤΟΥ Ν.3463/06 (ΦΕΚ 298/05-09-2011) ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Μεταξύ των άλλων, αναφέρονται τα παρακάτω:
«….Από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι η εξέταση των τεχνικών προσφορών των διαγωνιζόμενων γίνεται σε δύο (2) φάσεις που περιγράφονται σαφώς στο άρθρο 4.1.2. της διακήρυξης. Εν προκειμένω μη νόμιμα στο υπ΄αριθμ. 2/30.3.2017 πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού δεν έγινε καταγραφή στο πρακτικό του περιεχομένου του φακέλου των τεχνικών προσφορών των διαγωνιζομένων κατά παράβαση του άρθρου 4.1.2 περ. α΄ της διακήρυξης. Η λεκτική αναφορά στο πρακτικό σύμφωνα με την οποία «…Μετά από σειρά δημόσιων συνεδριάσεων στις παρακάτω ημερομηνίες: Τρίτη 14-03-2017,Πέμπτη 16-03-2017….η Επιτροπή Διαγωνισμού αποσφράγισε τους ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ των διαγωνιζομένων συζήτησε και κατέγραψε το περιεχόμενό τους, εκφωνώντας τα περιληπτικά για να ακούν οι παριστάμενοι.
Κατ΄αρχήν η Επιτροπή Διαγωνισμού έλεγξε τις τεχνικές προσφορές σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3669/08 και όπως ισχύει σήμερα,αποφάσισε ποιες προσφορές γίνονται δεκτές και ποιες απορρίπτονται και με το παρόν πρακτικό ανακοινώνει τα αποτελέσματα στους διαγωνιζόμενους…», δεν συνιστά αιτιολογία του υπ΄αριθμ. 2/30.3.2017 πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού αφού καμία καταγραφή του περιεχομένου του φακέλου των τεχνικών προσφορών δεν έγινε με αποτέλεσμα από το πρακτικό αυτό να συνάγεται ότι οι προσφορές των εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και Κοινοπραξία Κ/Ξ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.-ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε.-ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε. πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της διακήρυξης, τεχνικής περιγραφής και τεχνικών προδιαγραφών του έργου ενώ αποκλείεται σαφώς η προσφορά της Κ/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.-ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε. Στη συνέχεια κρίνοντας επί των ενστάσεων των διαγωνιζομένων, η Επιτροπή Διαγωνισμού με το υπ΄αριθμ. 887/19.6.2017 πρακτικό της, αποκλείει εκ νέου από την περαιτέρω διαδικασία του διαγωνισμού την Κ/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.-ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε. «…όπως είχε προταθεί και στο Πρακτικό 2 της Επιτροπής Διαγωνισμού,της 30ης Μαρτίου 2017 αλλά και για λόγους μη τήρησης των ελαχίστων απαιτούμενων των Τεχνικών Προδιαγραφών, Τεχνικής Περιγραφής, Κανονισμού μελετών και Διακηρύξεως του έργου…» αλλά και την Κοινοπραξία Κ/Ξ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.-ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε.- ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε. «…για λόγους μη τήρησης των ελαχίστων απαιτούμενων των Τεχνικών Προδιαγραφών, Τεχνικής Περιγραφής,Κανονισμού μελετών και Διακηρύξεως του έργου…».
Επειδή από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι η Επιτροπή Διαγωνισμού δεν έλεγξε εάν οι τεχνικές προσφορές των διαγωνιζόμενων τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στα συμβατικά τεύχη (βλ. άρθρα 5.2 και 5.3 της διακήρυξης), κατά παράβαση των οριζομένων στο άρθρο 4.1.2 περ. α΄ της διακήρυξης . Με ένα τέτοιο περιεχόμενο το υπ΄αριθμ. 887/19.6.2017 πρακτικό-εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού καθώς και η υπ΄αριθμ. 39/25.7.2017 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΑΝΔΞ που το ενέκρινε ως έχει, δεν περιέχει τη νόμιμη αιτιολογία που πρέπει να έχουν οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις κατ΄άρθρο 17 παρ. 1 και 2 του Ν. 2690/1999 και ως τέτοιο θα έπρεπε να ακυρωθεί από το Συντονιστή της ΑΔΜΘ.
5. Επειδή οι προσφεύγουσες με τις κρινόμενες προσφυγές τους επαναφέρουν τους ισχυρισμούς που είχαν προτείνει με τις υπ΄αριθμ. 8995, 8997/21.8.2017 ενστάσεις τους για τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις τεχνικές προσφορές των εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και της Κ/Ξ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.- ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε.-ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε. Πλην όμως δεδομένου ότι δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ο Συντονιστής της ΑΔΜΘ, η παρούσα Επιτροπή δεν δύναται να τοποθετηθεί επί των ουσιαστικών αυτών ζητημάτων, αφού όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 ΚΔΚ ασκεί έλεγχο νομιμότητας επί των λόγων ακύρωσης που προβάλλονται κατά της πράξης του Γενικού Γραμματέα (άρθρο 4 παρ. 4 της κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσας 31925/6.6.2007 απόφασης του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΦΕΚ Β΄ 1020).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Εισηγούμαι την αποδοχή των προσφυγών των κοινοπραξιών Κ/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.- ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε. και Κ/Ξ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.-ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε.-ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε. και την ακύρωση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 8995,8997/7.11.2017 απόφασης του Συντονιστή της ΑΔΜΘ. H Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση, μελέτησε τα στοιχεία του σχηματισθέντος φακέλου, μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και αφού σκέφθηκε κατά Νόμο, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ομόφωνα τα εξής:
Την αποδοχή
1.Της από 21-11-2017 προσφυγής της κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κ/ΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ- ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ ΑΕ-ΖΕΥΞΗ ΑΤΕ και
2. Της από 21-11-2017 προσφυγής της κοινοπραξίας με την επωνυμία « Κ/ΞΙΑ ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ ΑΕ-ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΑΕ» και την ακύρωση της υπ. αρίθμ. 8995,8997/7-11-2017 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θράκης , σύμφωνα με τις σκέψεις που εκτέθηκαν στην ανωτέρω εισήγηση, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 57 /2017
Ο Γραμματέας
Κων/νος Μπλέτσας
Η Πρόεδρος
Όλγα Τσιρκινίδου
ΠΕ Πληροφορικής Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »