*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

26 Απριλίου

Στον όμιλο Ευθυμιάδη η διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου Νέας Κεσσάνης, υπεγράφη χθες η σύμβαση!

26 Απριλίου
Τι δήλωσαν μετά την υπογραφή σύμβασης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Νικήτας Φραγκισκάκης και ο εκπρόσωπος του Ομίλου ΑΓΡΙΤΕΧ Ευθύμιος Ευθυμιάδης
Υπεγράφη χθες η σύμβαση ανάμεσα στο δημόσιο, που εκπροσώπησε η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης/Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και τον Όμιλο Ευθυμιάδη για την παραχώρηση έκτασης του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης, όπου θα κατασκευαστεί αρχικά υδροπονικό θερμοκήπιο τομάτας έκτασης 50 στρεμμάτων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 100 στρέμματα.
Επιπλέον, ο δήμος Αβδήρων θα παραχωρήσει 15 στρέμματα προκειμένου να γίνει η επένδυση. «Βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και εποχικό προσωπικό μέχρι 100 άτομα», είχε επισημάνει παλιότερα ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης.
Ο όμιλος Ευθυμιάδης έλαβε το δικαίωμα διαχείρισης του τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Νέας Κεσσάνης, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που έλαβε μέρος την 20η Δεκεμβρίου 2016.
H υπογραφή σύμβασης μίσθωσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου και ώρα 14.15, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στο Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού Ν. Ξάνθης Περγάμου 14, 3ος όροφος, παραπλεύρως της Πλατείας Ελευθερίας Ξάνθης. Οι δυο πλευρές έδωσαν τα χέρια και έπεσαν οι υπογραφές προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδυτές προτάσεις του Ομίλου Ευθυμιάδη.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται περίπου σε 6.000.000 ευρώ και οι μόνιμες θέσεις εργασίες που αναμένεται να δημιουργηθούν είναι 49 ενώ θα δημιουργηθούν και άλλες 100 εποχικές.
Να σημειώσουμε πως η επένδυση Ευθυμιάδη ήταν μεταξύ των επιλέξιμων έργων από το υπουργείο για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ.

Ο Όμιλος Ευθυμιάδης
Ο όμιλος εταιρειών Ευθυμιάδη ιδρύθηκε το 1935 και από το 2003 φέρει την ονομασία Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group. Ο Όμιλος περιλαμβάνει δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίες ασχολούνται με την Παραγωγή, την Έρευνα & Ανάπτυξη καθώς και την παροχή Υπηρεσιών στη Γεωργία.
Οι δραστηριότητες του Ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις κλάδους:
-Αγροτικά Εφόδια (Κ&Ν Ευθυμιάδης)
-Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό (Bios Agrosystems και Vitro Hellas)
-Υπηρεσίες (Agrolab RDS)
-Τρόφιμα (Hellenic FarmingAgritex Ενεργειακή)

Τι δήλωσαν ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ 
και ο εκπρόσωπος του Ομίλου ΑΓΡΙΤΕΧ Ευθύμιος Ευθυμιάδης
Ερώτηση: Κε γενικέ πείτε μας τα χαρακτηριστικά της επένδυσης και τι σημαίνει αυτή για την περιοχή μας;
-Νικήτας Φραγκισκάκης Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα που περνάμε σε ένα άλλο στάδιο εκμετάλλευσης της γεωθερμίας της περιοχής, ένα κοίτασμα το οποίο  εκτείνεται σε 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που δημιουργεί μια άλλη ανάπτυξη στην περιοχή. Είναι μια επένδυση που είναι φιλική προς το περιβάλλον, δεν θα έχουμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος αντιθέτως θα έχουμε μείωση των εκπομπών δια μέσου της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου έτσι ώστε με την κάλυψη 50 στρεμμάτων σε θερμοκήπιο θα έχουμε ένα παραγωγικό δυναμικό σε οπωροκηπευτικά δίνοντας μια δυναμική στην περιοχή, ώστε η περιοχή να καταστεί στη Βόρεια Ελλάδα ένας κόμβος ανάπτυξης των οπωροκηπευτικών χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία. Είναι μια επένδυση που στο διάστημα έως την υλοποίηση της θα είναι του ύψους των 7.000.000 ευρώ, και με την πλήρη υλοποίηση της και με την λειτουργία της θα έχει απασχόληση 100 συμπολιτών μας δημιουργώντας ένα ευμενές περιβάλλον οικονομικό για την απασχόληση και γενικά για τις επενδύσεις της περιοχής. Θεωρούμε ότι η γεωθερμία είναι ένα μέσο ανάπτυξης της στεγασμένης γεωργίας που δίνει μια δυναμική και μια ανταγωνιστικότητα στον πρωτογενή τομέα. Με αυτές τις σκέψεις εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση είμαστε σε εξέλιξη και σε διαγωνισμό για ένα νέο γεωθερμικό πεδίο καταγεγραμμένο στην Καβάλα που θα υλοποιηθεί η δημοπρασία στον επόμενο μήνα καθώς επίσης σχεδιάζουμε να γίνει αξιοποίηση των καταγεγραμμένων γεωθερμικών πεδίων στο νομό Ροδόπης. Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι επεμβάσεις δίνουν ένα brand name στην περιοχή όσον αφορά τα κηπευτικά και τα οπωροκηπευτικά και την καλλιέργεια στις στεγασμένες που στο τέλος επιφέρουν και ένα ευμενές αποτέλεσμα στην οικονομία της περιοχής. Σας ευχαριστώ και θέλω να επενδύσω και τους επενδυτές που προσέτρεξαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μας που ήταν ένας ανοιχτός διαγωνισμός και έλαβαν κι άλλες εταιρείες, κρίθηκε και από την επιτροπή, από τις υπηρεσίες  και από τους ειδικούς μας ότι η συγκεκριμένη επένδυση από την Agritex και την πρόταση την οποία κατέθεσε είναι  η πιο βιώσιμη και ευχόμαστε να έχει μια καλή και αποτελεσματική διεργασία και επιτυχία».
-Ευθύμιος Ευθυμιάδης Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ευθυμιάδη που είναι ο μέτοχος όμιλος της Agritex Ενεργειακής της εταιρείας που πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πεδίου στη Νέα Κεσσάνη.
«Ήδη έχουμε μια επένδυση 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας που παράγουμε υψηλής ποιότητας οπωροκηπευτικά. Η ζήτηση είναι μεγάλη φτάνει να την καλύψουμε την παραγωγή μας, έτσι θέλουμε να μεγαλώσουμε την παραγωγική μας βάση και τι πιο καλό από το να το συνδυάσουμε με μια επένδυση που αξιοποιεί και τη γεωθερμία που είναι ένας φιλικός τρόπος θέρμανσης για το θερμοκήπιο και η θέρμανση είναι το μεγαλύτερο κοστολογικό στοιχείο σε ένα θερμοκήπιο στη Βόρεια Ελλάδα. Οπότε με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να παράξουμε άλλους περίπου 5.000 τόνους τομάτας κατά βάση και να τους διαθέσουμε με το εμπορικό σήμα «Di Lucia» που είναι και το σήμα που έχει επικρατήσει στην ελληνική τομάτα που φτιάχνουμε εμείς».
Ερώτηση : Μιλήσατε για ζήτηση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό;
-Ευθύμιος Ευθυμιάδης: « Κατά βάση αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση του εξωτερικού γιατί όλη απορροφάται στην Ελλάδα. Αλλά με το δεύτερο θερμοκήπιο θεωρώ ότι θα έχουμε αυτή τη κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να κάνουμε και εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή το 95% απορροφιέται από την Ελλάδα».
Ερώτηση: Θα ξεκινήσετε άμεσα την υλοποίηση της επένδυσης;
-Ευθύμιος Ευθυμιάδης: «Η επένδυση έχει κάποια στάδια ακόμη για να ωριμάσει πλήρως, έχει σχέση και με τη χρηματοδότηση της, αυτή τη στιγμή έχουμε και ένα θέμα ότι δεν μπορεί να ενταχθεί καμία μεγάλη επένδυση του πρωτογενή τομέα σε κίνητρα και κρατικές ενισχύσεις . Αυτό είναι όμως κάτι που θα αλλάξει σύντομα ελπίζουμε. Μόλις γίνει αυτό θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Θεωρώ ότι στο επόμενο 12μηνο θα έχουμε ξεκινήσει».
Ερώτηση: Είπατε ότι προς το παρόν έχετε 50 στρέμματα και μετά έχετε σκοπό να επεκταθείτε σε 100 στρέμματα;
-Ευθύμιος Ευθυμιάδης: «Ναι η δέσμευση μας είναι για 50 αλλά το στρατηγικό μας σχέδιο το business plan είναι για 100 και μάλλον θα γίνουν από την αρχή διότι έχει και μια οικονομία κλίμακος αυτή η επένδυση. Πρέπει να έχει τα 100 στρέμματα για να είναι βιώσιμη».
Ερώτηση: Για πόσες θέσεις εργασίας;
-Ευθύμιος Ευθυμιάδης: «Τουλάχιστον για 110- 120 θέσεις άμεσης εργασίας και σίγουρα και η παράπλευρη οικονομία που θα δουλέψει από καθαριότητα, φύλαξη και όλα τα άλλα θα είναι αρκετές παραπάνω θέσεις».
Ερώτηση: Η περιοχή μας κε Ευθυμιάδη είναι μια καθαρά αγροτική περιοχή. Πως βλέπετε το μέλλον της σε συνδυασμό με τη γεωθερμία;

Ευθύμιος Ευθυμιάδης: «Εγώ επειδή είμαστε χρόνια στην περιοχή και έχουμε και άλλες επενδύσεις ξέρω ότι έχει και καλούς ανθρώπους και καλές κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό που έλειπε ήταν ένα οργανωμένο πλάνο για να παραχθούν προϊόντα που θέλουν κατανάλωση και όχι προϊόντα που βολεύουν τις επιδοτήσεις. Εμείς με τη τεχνογνωσία που έχουμε ξέρουμε να επιλέγουμε προϊόντα που τα θέλει η  κατανάλωση για να τα παράγουμε με το σωστό τρόπο και να παίρνουμε όσο παραπάνω γίνεται προστιθέμενη αξία. Πιστεύω ότι η Ξάνθη είναι μια κατάλληλη περιοχή για αυτή τη διαδικασία και θα το καταφέρουμε».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »