*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

18 Ιανουαρίου

Γάλα και σαπούνια… γαϊδουρίτσας από την φάρμα του Διογένη Παπλιάκα από τη Νιγρίτα! Μια συμβολική κίνηση που μας συγκίνησε πολύ…

18 Ιανουαρίου
«ΣΑΡΩΝΕΙ» ΤΟ XANTHI CHANNEL ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 «Σαρώνει» το Xanthi channel και ειδικότερα η «Ανοιχτή γραμμή» και τα δελτία ειδήσεων του σταθμού στις Σέρρες κι αυτό για όσους παρακολουθούν το κανάλι, είναι πρωτόγνωρο γεγονός για ένα Περιφερειακό κανάλι που «γκρεμίζει» τους τοίχους του τοπικισμού…
Την Δευτέρα για παράδειγμα στην Ανοιχτή γραμμή του Πάνου Παπαδόπουλου μίλησαν δυο τηλεθεατές του από τις Σέρρες, καθώς επίσης και ένας από τη Νιγρίτα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερα θερμά εγκώμια για το κανάλι της Ξάνθης και τη μαχόμενη δημοσιογραφία του..
Χθες οι τηλεθεατές από την ίδια περιοχή ήταν περισσότεροι με τον Πάνο Παπαδόπουλο μάλιστα να δέχεται κι ένα… προσωπικό δώρο στην εκπομπή του από τον φανατικό τηλεθεατή του, καπνοπαραγωγό και κτηνοτρόφο Διογένη Παπλιάκλα που συχνά φιλοξενείται στις εκπομπές του και λειτουργεί στη Νιγρίτα την ONNOS FARM
Τι ήταν το δώρο; Δύο μπουκάλες με γάλα γαϊδουρίτσας και δυο σαπούνια από γάλα γαϊδουρίτσας από τη φάρμα των Αδελφών Παπλιάκα!
 Η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται στην περιοχή “Χατζήδικα” της Νιγρίτας όπου ο κτηνοτρόφος Διογένης Παπλιάκας και τα παιδιά του Άγγελος, Ευαγγελία και Αλέξανδρος εκτρέφουν περίπου τριακόσια γαϊδουράκια, εκ των οποίων τα 200 είναι θηλυκά και 60 ίππους!
Η φάρμα γαϊδουριών του Διογένη Παπλιάκα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις γνωστές φάρμες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας της Σερβίας και του Καναδά. Μπορεί αυτή τη στιγμή η πιο φημισμένη κτηνοτροφική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς στο Chateaudes Mottes του Βελγίου, να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, όμως σε αριθμό γαϊδουριών φέρεται πως είναι πολύ πιο πίσω από τη φάρμα του Διογένη Παπλιάκα, καθώς σήμερα η κτηνοτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών αποτελείται από 300 γαϊδούρια, που όλα τους ανήκουν στη ελληνική φυλή «αρκαδικός όνος».
«Κάθε μέρα παράγονται στη φάρμα περίπου 10 κιλά γάλα», ο Διογένης Παπλιάκας, αποκαλύπτοντας ότι η μίση ποσότητα του γάλακτος χρησιμοποιείται για το θηλασμό των νεογέννητων γαϊδουριών, ενώ η υπόλοιπη μισή για την επεξεργασία του ιδιαίτερου σαπουνιού από γάλα γαϊδούρας.
Το γάλα γαϊδούρας διατίθεται και στη λιανική αγορά, χωρίς να έχει ακόμη καταφέρει να μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τιμή πώλησης που φτάνει στα 50 ευρώ το λίτρο, ενώ από την επεξεργασία του προκύπτουν διάφορα προϊόντα, όπως, τυρί, σαπούνια, συμπληρώματα διατροφής, αφρόλουτρα, ενυδατικές κρέμες, σαπούνια αντιγήρανσης, καραμέλες και πιο σπάνια και λικέρ.
Οι τιμές όλων των παραγόμενων προϊόντων από γάλα γαϊδούρας είναι για τους περισσότερους απλησίαστες, λόγω των μοναδικών ευεργετικών ιδιοτήτων που παρέχουν. Ενδεικτικά το σαπούνι πωλείται προς 5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 – 20 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16- 20 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6 – 8 ευρώ, οι καραμέλες 5 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας να φτάνει ακόμη και τα 20 ευρώ, όσο για το τυρί, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1.000 ευρώ ανά κιλό, καθώς για την επεξεργασία του θα χρειαστούν περισσότερα από 25 κιλά γάλα.
“Παρόλα ταύτα η εκτροφή των γαϊδουριών δεν είναι μία εύκολη υπόθεση” επισημάνει ο κ. Παπλιάκας, που επεξηγεί πως “ο κάθε ονοτρόφος εκτός από την αγάπη που πρέπει να έχει για αυτά τα ζώα, θα πρέπει να έχει και την ανάλογη υπομονή. Η εκτροφή των γαϊδουριών είναι μια επίπονη διαδικασία και χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ακόμη και για το άρμεγμα της γαϊδούρας που γίνεται με ειδική τεχνική” επισημαίνει ο κ. Παπλιάκας.
Τα γαϊδουράκια γνωστά για τη μεγάλη αντοχή τους, στον καύσωνα, στις ασθένειες, στην πείνα και στην δίψα, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό για να το πιουν, ενώ συνήθως αρνούνται πεισματικά να πιουν νερό όταν έχουν πιει από το ίδιο δοχείο άλλα ζώα ή ακόμη και άλλα γαϊδουράκια.
Στο ερώτημα αν μπορεί μια μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος να είναι βιώσιμη και προσοδοφόρα, η απάντηση είναι θετική, αλλά προϋποθέτει την πρωτοβουλία, την επινοητικότητα του ονοτρόφου, καθώς και την εξασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος.
 Σημειώνουμε ότι σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πριν τρία χρόνια, είχε επισημανθεί ότι από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1955, σαράντα χρόνια μετά, καταγράφηκαν 95.000, ενώ σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ανέρχονται μόλις σε 15.000. Ανησυχητική είναι η προειδοποίηση της ΕΕ ότι το συμπαθές τετράποδο κινδυνεύει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση.
-Ο «Μ» θέλοντας να συμβάλει και να στηρίξει τον ονοτρόφο από τη Νιγρίτα για την συμβολική του αυτή κίνηση, αποφάσισε να κάνει κι αυτό το ρεπορτάζ.
Το γάλα γαϊδουρίτσας και το σαπούνι από γάλα γαϊδουρίτσας θα το βρείτε λοιπόν με ένα τηλέφωνο στην ONNOS FARM 2322024409, 6945 852378, 6979 263302, 6977 035773 & 6944 778403 ή στο www.onnosfarm.gr.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »