*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

10 Ιανουαρίου

Στις 23 Ιανουαρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου για την τύχη των δύο Τούρκων αξιωματικών, να μην εκδοθούν λέει η Εισαγγελέας

10 Ιανουαρίου
Στις 23 Ιανουαρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου για την τύχη των δύο Τούρκων αξιωματικών
Στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται να αποφασιστεί από τον Άρειο Πάγο η τύχη των πρώτων δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσής τους που έχουν υποβάλει οι τούρκικες Αρχές, αφού θα υποστούν βασανιστήρια, εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά, ενώ κινδυνεύουν να μην έχουν ούτε καν δίκαιη δίκη.
Σε μία αγόρευση-«κόλαφο» για τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην Τουρκία η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου εμφανίστηκε βέβαιη για το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, επικαλούμενη συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
Για τον λόγο αυτόν ζήτησε να αρνηθεί το Β΄ Ποινικό Τμήμα την έκδοσή τους, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε να απορριφθεί και πάλι το αίτημα, διότι, όπως είπε:
  - από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ
- δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία
- είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο
- οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας. Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ. Να αποφανθείτε κατά της έκδοσης ως απαράδεκτο το αίτημα.
Η εισαγγελέας εξήγησε πως ακόμη και ως προς την ουσία του, το αίτημα πρέπει να απορριφθεί καθώς «προκύπτει ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος αν εκδοθούν να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». Απαρίθμησε δε τα στοιχεία αυτά:
-έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.
«Θεωρώ -είπε η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την έκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται».
Οι ίδιοι οι εκζητούμενοι απευθυνόμενοι στους αρεοπαγίτες μίλησε για συνθήκες κράτησης που θυμίζουν τη γνωστή ταινία «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Ο πρώτος αξιωματικός. Αναφέρθηκε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρισμό ή με γκλοπς, «πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές… Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα.
Ο Τούρκος αξιωματικός είπε επίσης πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα'
Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για τρεις μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».
Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδέχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκη».
Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος εα κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης, ο πρόεδρος της ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της Ε.Ε. και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος.
Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά «αν ήμουν εγώ υπουργός δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »