*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Οκτωβρίου

Παγκόσμια αποκάλυψη! ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ 34 εκατ. χρόνων στο Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης!

06 Οκτωβρίου
Συνέντευξη Τύπου για τα σπουδαία και σημαντικά ευρήματα από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης Σταύρο Κεχαγιόγλου

Συνέντευξη Τύπου για μια σπουδαία παγκόσμια ανακάλυψη έδωσε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος  Κεχαγιόγλου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά βρέθηκαν στο Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης, απολιθωμένοι κορμοί διάσπαρτοι σε μία έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα τα ευρήματα πιθανολογήθηκε ότι αποτελούν απολιθωμένους κορμούς δένδρων που η ηλικία τους χρονολογείται πριν από 34 εκατομμύρια χρόνια!
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Στην συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκε και ο «Μαχητής» στο Μεσοχώρι Δράμας, ο κύριος  Σταύρος Κεχαγιόγλου δήλωσε τα παρακάτω:
«Καταρχήν να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας! Θα σας διαβάσω την ανακοίνωση και στη συνέχεια μπορείτε να απευθύνετε ερωτήσεις!
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εντός των ορίων του πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, παρατηρήθηκαν ευρήματα που πιθανολογήθηκε ότι αποτελούν απολιθωμένους κορμούς δένδρων.
Κατόπιν επισταμένων ερευνών από το προσωπικό του Φορέα με τη βοήθεια ιδιώτη γεωλόγου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια του, παρατηρήθηκε ότι στην περιοχή βρίσκεται διάσπαρτος μεγάλος αριθμός ευρημάτων διαφόρων μεγεθών, ενώ μπορεί να δει κανείς κορμούς μήκους αρκετών μέτρων».
ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ
Κατά τη διάρκεια των παραπάνω ερευνών παρατηρήθηκε ακόμη η παρουσία απολιθωμάτων φύλλων διαφόρων ειδών σε πολύ καλή κατάσταση και πιθανά μουσειακά αξιοποιήσιμα. Για την περαιτέρω εξέταση  του θέματος, συλλέχτηκαν δείγματα και εστάλησαν στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά, για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αν πρόκειται πράγματι για απολιθωμένα δένδρα, το είδος τους, την ηλικία τους και εν τέλει τη σημασία τους.
ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ!
Από τη σχετική αναφορά του Πανεπιστημίου συνάγεται ότι τα δείγματα είναι πράγματι απολιθωμένα ξύλα και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο» της παλαιοβλάστησης της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά». Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μοναδικά ευρήματα, το πιο πιθανό αρχαιότερα από το διάσημο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η υπόθεση έλαβε χώρο σε ποταμοχειμάριο και δελταϊκό περιβάλλον μεταξύ ολιγοκένου και κατωτέρω νεοκένου, δηλαδή μεταξύ 34 και 14 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα. Πρόκειται για εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμός με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Στόχος της σημερινής δημοσιοποίησης είναι η ενημέρωση για την ύπαρξη των εν λόγω ευρημάτων. Παράλληλα ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι και η εποπτεύουσα αρχή και στους οικείους Ο.Τ.Α. κάθε βαθμίδας, που αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό εύρεσης των εν λόγω ευρημάτων, κοινοποιεί την εργαστηριακή έκθεση του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και φυσικά κοινοποιεί την ακριβή θέση της. Ελπίζουμε στην άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία και την αξιοποίηση της περιοχής και δηλώνουμε διαθέσιμοι για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας μας ζητηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι η παρουσία των εν λόγω ευρημάτων προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο στην οικολογική και φυσική σημασία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, το οποίο με τους κατάλληλους χειρισμούς από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών, και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες έρευνες μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης παρόμοιο με άλλες περιοχές της Ελλάδας».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχετε λόγους για να μην αναφέρεται το ακριβές σημείο.
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: «Δεν αναφέρω το ακριβές σημείο για ευνόητους λόγους. Έχουμε στείλει το έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα έρθουμε σε επαφή με αυτές ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. (Σ.Σ. Ο Φορέας φοβάται «πλιάτσικο» της συγκεκριμένης περιοχής…)».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει αυτό;
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Φαντάζομαι το συντομότερο δυνατό
ΤΑ ΕΔΕΙΞΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ.Σταύρος  Κεχαγιόγλου έδειξε τα ευρήματα στους δημοσιογράφους:
-Αυτός είναι ένας κορμός, το πιο πιθανό είναι ότι είναι δρυς και εκτιμάται η ηλικία του στα 33 εκατομμύρια χρόνια. Ξαναλέω ότι είναι εκτίμηση σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.
-Εδώ είναι κάποιο εύρημα που δείχνει ότι είναι φύλλο. Βλέπετε πόσο καθαρά φαίνεται το φύλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά υπάρχουν σε αφθονία;
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, υπάρχουν, είναι διάσπαρτα. Η έκταση είναι αρκετά μεγάλη. Θα πρέπει το Πανεπιστήμιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν την έρευνα. Από τις επισκέψεις που έχει κάνει το προσωπικό και εγώ προσωπικά, με το έμπειρο μάτι ενός γεωλόγου εύκολα μπορείς να βρεις ευρήματα. Αυτό δηλώνει και εκτιμάμε ότι θα είναι σε αφθονία. Από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε πιστεύω ότι σοβαρά θα πρέπει να ασχοληθούμε και να ψάξουμε το μέρος ώστε να βρούμε περισσότερα ευρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλατε να μας θυμήσετε τον Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης γιατί φαντάζομαι ότι μετά από αυτό οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες και όσον αφορά και την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής που διαχειρίζεται ο Φορέας.
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ο Φορέας Διαχείρισης έχει έκταση 1. 700.000 στρέμματα. Μέσα στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται 5 Δήμοι, ξεκινώντας από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, το Δήμο Δράμας, Παρανεστίου, Ξάνθης και του Δήμου Μύκης. Ουσιαστικά η έκταση του 80% ανήκει στο Ν. Δράμας και 20% στο Νομό Ξάνθης. Νομίζω ότι άσχετα από το σημείο που βρίσκονται τα ευρήματα εάν αυτά προστατευτούν και αξιοποιηθούν σωστά, νομίζω ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Πιστεύω ότι κάνουμε πραγματική δουλειά και στο πεδίο και στο γραφείο. Βγαίνοντας τα παιδιά  στο πεδίο, καταγράφουν τα πάντα. Μονοπάτια, ίχνη από ζώα και γενικά τα πάντα. Πιθανόν να έχουμε και άλλα ευρήματα! 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »