*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

24 Σεπτεμβρίου

Ο «καλαμπουρτζής» Θανάσης Ξυνίδης, ο Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος του τίποτα Λάκης Στυλιανίδης και τα…χρυσά βατόμουρα!

24 Σεπτεμβρίου

 
*O  Ηγεμόνας Μακιαβέλι και το βιβλίο που χάρισε στον Λάκη ο Θανάσης! Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα το διαβάσει ποτέ!
*Ο Θανάσης Ξυνίδης μπορεί να είναι γνωστός στους περισσότερους ως ένας πολύ ευφυής δικηγόρος ή δημοτικός σύμβουλος, είναι όμως ακόμη γνωστότερος, ως… καλαμπουρτζής!
Στους χορούς για παράδειγμα του Πολιτιστικού-καρναβαλικού συλλόγου «Διόνυσος», πάντα αυτός ξεχώριζε για τις… πρωτοτυπίες και την σάτιρά του, τις περισσότερες φορές μάλιστα… αυτοσαρκαζόμενος! 
Και αμέσως μετά έτρεχαν τα "ερπετά" που πηγαινοέρχονταν στις εξουσίες, για να του ζητήσουν και τα ρέστα...
……
*Για παράδειγμα αν δεν ήταν «καλαμπουρτζής», ποτέ δεν θα δώριζε στον απελθόντα Λάκη Στυλιανίδη,  τον Δήμαρχο δηλαδή που «εξέθρεψε» όλα τα γνωστά «βαρίδια» του Δήμου Ξάνθης και θα τον γράψει η «ιστορία» ως τον Δήμαρχο του ΤΙΠΟΤΑ και των… «αμαρτιών» που κληρονόμησε στο διάδοχό του, το βιβλίο «Ηγεμόνας» του Νικολό Μακιαβέλ, ένα βιβλίο που αξίζει μόνο σε ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ και ανατροπείς...Όχι όμως στο Λάκη τον χαρούμενο!
-Επειδή όμως το ‘χει το «καλαμπούρι» στο «γονίδιό» του, για δυο λόγους επέλεξε το συγκεκριμένο βιβλίο…
….
*Ο πρώτος γιατί ήταν σίγουρος ότι ποτέ δεν θα μπορούσε ο Λάκης να διαβάσει από την αρχή έως το τέλος ένα βιβλίο και μάλιστα τέτοιο βιβλίο… Άλλωστε πάντα …«βαριόταν» όπως λένε οι κολλητοί του και γι' αυτό ο Δήμος Ξάνθης πορεύονταν με τον αυτόματο πιλότο στην τελευταία θητεία του, οπότε θα του ήταν πολύ πιο χρήσιμος ένας Ταξιδιωτικός Οδηγός!
*Ο δεύτερος όμως –και ακόμη πιο βασικός, γιατί ο Ηγεμόνας είναι η τομή ανάμεσα σε δύο κόσμους: τον Παλαιό που είχε τη θρησκεία στην καρδιά της πολιτικής και του Λάκη του αρέσει όταν πηγαίνει στην εκκλησία να ψέλνει και ολίγον, και τον Νέο ο οποίος καθάρισε τον κήπο της πολιτικής (αμπελο)φιλοσοφίας προτείνοντας την ωμή αντινομία  ανάμεσα στις ανάγκες της πολιτικής πράξης και τις επιταγές της ηθικής. 
-Γιατί ήθελε να "ελκύσει" τον Λάκη σε νέους δρόμους, αλλά ένα βιβλίο δεν αρκεί να γίνεις ταξιδευτής....
……
*Για τον Μακιαβέλι, ο κόσμος είναι μοντέρνος. Η αλλαγή είναι παντοδύναμη και η ικανότητα του ανθρώπου δοκιμάζεται μόνο στην πράξη. Δεν υπάρχει φυσική τάξη των πραγμάτων. O ηγεμόνας είναι το πιο επαναστατικό έργο του Μακιαβέλι και παραμένει ένα οργανικό έργο γραμμένο με πάθος.
-Ενώ το μοναδικό πάθος του απελθόντα Δημάρχου ήταν η….Ασπίδα Ξάνθης και οι παλιοί Ασπιδαίοι! Ξεθωριασμένες εικόνες και παρελθόν...
-Όποιος καταγεύτει στο παρελόν, ΠΕΘΑΙΝΕΙ σύντροφοι: Καταλάβετέ το..Ιδίως εσείς που βγάζετε φωτογραφίες στο b πως ήστασταν στο παρελθόν.
….
-Ναι, λέει ο μεγάλος Φλωρεντίνος στοχαστής, η βία είναι βασικό συστατικό της πολιτικής. Το να κλείνουμε τα μάτια μας δεν αλλάζει το δεδομένο. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η «οικονομία» της βίας, η χρησιμοποίησή της στον απαραίτητο βαθμό για την επιδίωξη του επιδιωκόμενου σκοπού.
-Ενώ ο Λάκης –ευτυχώς που δεν διάβασε τελικά το βιβλίο…- το μόνο που έκανε από το 2000 έως το 2014 ως ο μακροβιότερος Δήμαρχος της πόλης, ήταν να ΚΛΕΙΝΕΙ όχι μόνο τα μάτια αλλά και τα αυτιά, στα «παράνομα» του Τσέπελη, στις «αμαρτίες» του Θεολόγου στην ΕΑΠΑΞ και τον ίδιο πάντα σε ρόλο… Πόντιο Πιλάτο!
……
*Ο Μακιαβέλι στον Ηγεμόνα του είναι το κακό: ακόμα και ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί το όνομά του ως συνώνυμο του Σατανά!
Ενώ ο Λάκης πάντα στο τέλος ήταν πάντα ο καλός της υπόθεσης καθώς για όλα… έφταιγαν οι «κακοί» ΥΠΑΡΧΗΓΟΙ του που δρούσαν ωστόσο υπό την «σεβάσμια» σκέπη του…!
Για όλα οι κακοί ήταν ο Θεολόγος, ο Τσέπελης. ο Κυριακίδης, ο Μπένης....Κι αυτός υπεράνω! 
....
*Με απλά λόγια, ήταν το πιο ατυχές βιβλίο που θα μπορούσε να δωρίσει κανείς στον απελθόντα αποτυχημένο Δήμαρχο Ξάνθης, ο Θανάσης όμως ως άριστος καλαμπουρτζής, του δώρισε ειδικά το συγκεκριμένο βιβλίο, γνωρίζοντας ότι δεν θα το…διάβαζε ποτέ, πόσο μάλλον να «βελτίωνε» το «παλιό» του….!
Οι άνθρωποι όταν "πεθαίνουν" στο ζαμανφουτισμό, αν δεν θέλουν να αναστηθούν, αν δεν θέλουν να κάνουν νέα ταξίδια....δεν μπορείς με τίποτα ν' αλλάξεις την μοίρα τους: 
……
*Και στον επίλογο. Κάπως έτσι λοιπόν ο καλαμπουρτζής Θανάσης Ξυνίδης, ξαναχτύπησε με τα πρόσωπα που θα τιμούσε ο Δήμος Ξάνθης στη φετινή 97η Απελευθέρωση της πόλης, προτείνοντας ως ένα από αυτά τον… Λάκη Στυλιανίδη!
-Μη προβλέποντας ωστόσο την αντίδραση του σημερινού Δημάρχου Ξάνθης, που δεν έπεσε στη «παγίδα», αφού μέχρι χθες σημαία της αντιπολίτευσης ήταν ότι αποτελεί την… «αμαρτωλή» συνέχεια του Στυλιανίδη! Δηλαδή του χειρότερου Δήμου που φταίει για όλα!
Και δεν τσίμπησε! Προτιμώντας το ΝΕΟ του «επαναστάτη» Μακιαβέλι που όταν έγραψε τον «Ηγεμόνα» του, «τρόμαξε» την εποχή εκείνη (1467-1527)  και τα πιο αιμοδιψή κατεστημένα!
-Τυχαία; Απο ένστικτο; Επειδή στις εκλογές του 2014 ο Λάκης στήριξε Μπένη;
Πάντως πολύ σωστά λειτούργησε! Να τιμήσει ποιόν; Τον ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Δήμαρχο στην ιστορία της Ξάνθης; 
……
*Ωστόσο και στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να γίνει κι ο Δήμαρχος Μπάμπης… «καλαμπουρτζής» όπως ο Θανάσης! Και να θεσπίσει τα ... εγχώρια ΧΡΥΣΑ Βατόμουρα! 
-Έτσι μάλλον θα τον «εκτιμούσε» περισσότερο ο Ξυνίδης… με βάση αυτά που επί 14 χρόνια «έσερναν» ο ίδιος και η παράταξή του στον «Ηγεμόνα» Λάκη Στυλιανίδη! 
-Θα έδινε τα ΧΡΥΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ για την 14ετία που διετέλεσε Δήμαρχος Ξάνθης και θα ήμασταν όλοι πανευτυεχείς...
Προλαβαίνετε κύριε Ξυνίδη και κύριε Δημαρχόπουλε...Και να του δώσετε του κυρίου αυτού τα ΧΡΥΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, όχι στο Δημαρχείο....αλλά στην ΠΛΑΤΕΙΑ-ΤΕΡΑΣ που αυτός κατασκεύασε! 
Μαζί με το όνομά του...για να μη το(ν)  ξεχάσει κανείς μας! 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »