*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Ιουνίου

«Μικρή Eurovision»... με άρωμα Ξάνθης το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού & Χειροτεχνίας Εθνών

22 Ιουνίου
Πρωταγωνίστριες οι Ξανθιώτισσες, Βίκυ Μπαφατάκη, Γενική Γραμματέας των G.Sciacca & Aντιπρόεδρος Συνδέσμου Φιλίας Εθνών και η ζωγράφος Φιφή Χατζηστόϊκου, μέλος του Συνδέσμου, αλλά και των Βραβείων.
«Μικρή Eurovision» χαρακτηρίστηκε το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού & Χειροτεχνίας Εθνών, μια λαμπερή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλίας των Εθνών, ο Δήμος Πεντέλης υπό την αιγίδα των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, την Κυριακή 10 Ιουνίου στην Πλατεία της Ν. Πεντέλης, με τη συμμετοχή 20 χωρών από Κούβα έως Κίνα.
Πρωταγωνίστριες οι Ξανθιώτισσες, Βίκυ Μπαφατάκη, Γενική Γραμματέας των G.Sciacca & Aντιπρόεδρος Συνδέσμου Φιλίας Εθνών και η ζωγράφος Φιφή Χατζηστόϊκου, μέλος του Συνδέσμου, αλλά και των Βραβείων. Η Ξανθιώτισσα ζωγράφος Φιφή Χατζηστόϊκου που κάνει ένα ταξίδι ως Πρέσβειρα της Ελληνικής τέχνης πέρα από τα Ελληνικά σύνορα, συγκινημένη δήλωσε: «Είχα την τύχη να ζήσω μοναδικές στιγμές, εκπροσωπώντας την πατρίδα μου την Ελλάδα ανάμεσα σε 20 χώρες του κόσμου στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Χειροτεχνίας, γεγονός που αποτελεί για μένα την υπέρτατη τιμή ως άνθρωπο, ως Ελληνίδα και ως καλλιτέχνη.
Παίρνοντας αγκαλιά την πατρίδα μου την Ελλάδα, η οποία ήταν αποτυπωμένη στα έργα μου, κατέβηκα από την πόλη μου την Ξάνθη στους πρόποδες της Πεντέλης όπου είχε στηθεί μία μικρή υφήλιος. Στον ιερό αυτό τόπο που έδωσε απλόχερα κομμάτια από τα σπλάχνα του για την δημιουργία του Παρθενώνα, άνθρωποι, καλλιτέχνες και μη, οι οποίοι έχουμε το ίδιο όραμα, την αγάπη για την ειρήνη, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και την σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των λαών, από κάθε άκρη του κόσμου γίναμε μια σφιχτή γροθιά.
Κάναμε μια τεράστια αγκαλιά και πλημμυρίσαμε την Πεντέλη με χρώματα, αρώματα, χορούς, μουσικές, τραγούδια και γεύσεις από κάθε άκρη της γης. Στους δύσκολους καιρούς που ζει η ανθρωπότητα ο πολιτισμός, οι τέχνες και ο εθελοντισμός είναι από τα μεγαλύτερα καταφύγια και αναμφίβολα ένας υπέροχος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου διαφορετικότητας καταγωγής, γλώσσας και κουλτούρας».
Η Ξανθιώτισσα Επικοινωνιολόγος, ψυχή της διοργάνωσης και παρουσιάστρια της εκδήλωσης μαζί με τον Γιώργο Παπαδημητράκη (Κόκκινα Χαλιά), δήλωσε «Φέτος, ο Σύνδεσμος Φιλίας των Εθνών επέλεξε να πραγματοποιήσει το Φεστιβάλ στην Πεντέλη, για να δώσει ένα συμβολικό μήνυμα, μέσω της γης που γέννησε το Πεντελικό μάρμαρο, ότι η Ελλάδα περήφανη στο πέρασμα των αιώνων στέλνει ‘αγγελιοφόρους’ ειρήνης και φιλίας των Εθνών, με τη συμμετοχή 20 χωρών. Στην Πεντέλη έγινε μια μεγάλη γιορτή των εθνών, πλαισιωμένη από καλαίσθητα περίπτερα που επιμελήθηκαν ο Αρχιτέκτονας Angelo Saracini και η ζωγράφος – σκηνογράφος Δήμητρα Λαμπρέτσα, όπου φιλοξενήθηκαν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι χειροτεχνίες αλλά και τα είδη λαϊκής τέχνης των λαών. Οι επισκέπτες από το πρωί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα περίπτερα των συμμετεχόντων κρατών και να μυηθούν στην κουλτούρα τους. Είμαι πολύ περήφανη για τη εκπροσώπηση της Φιφής στην διοργάνωση γιατί μάγεψε με τα έργα της με Ελληνική θεματολογία τους υψηλούς καλεσμένους αλλά και τους επισκέπτες. Μάλιστα θα έλεγα ότι η Πρεσβεία του Κουβέιτ με τον Πρέσβη Mr Raed Al – Rifai υποκλίθηκαν στο ταλέντο και την κάλεσαν να εκθέσει τα έργα της στη χώρα τους. Σπουδαίοι καλλιτέχνες παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στο Ελληνικό περίπτερο όπως η εξαιρετική ζωγράφος – γλύπτρια Δήμητρα Λαμπρέτσα, η Ξανθιώτισσα επίσης γνωστή κεραμίστρια Αναστασία Βαμβακίδου, ο Τάσος Στεφανίδης με τα κοσμήματά του και η Ελένη Αραμπάνου με τις αρχαιοελληνικές της δημιουργίες.
Νιώθω πολύ περήφανη που αγκαλιάσαμε τους λαούς και δείξαμε για άλλη μια φορά τη μυθική Ελληνική φιλοξενία κόντρα στα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα. Η Ξάνθη και οι φίλοι μου, μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η πολιτιστική τους συνείδηση είναι ασύνορη. Η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Β. Ελλάδας με επικεφαλής τον Σπύρο Καραουλάνη και τη Γραμματέα Ελλάδας Θεανώ Καρατσιουμπάνη στήριξαν όλο το Φεστιβάλ και τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως, όπως και τα μέλη που παραβρέθηκαν στην Πεντέλη, Τάσο Ζήση, Ειρήνη Γκοδοσίδου κ.ά., και από τη Μυτιλήνη, την Ελένη και το Χρήστο Δελίβεη. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους Ξανθιώτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ως χορηγοί. Πήρα την πρωτοβουλία αυτή γιατί είναι σημαντικό να συστήνουμε Ξανθιώτες καλλιτέχνες καθώς επίσης και Ξανθιώτικα προϊόντα ανά τον κόσμο και ευχαριστώ το Εμπορικό Επιμελητήριο Ξάνθης καθώς και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για τα υπέροχα λευκώματα με θέμα την Ξάνθη που πρόσφεραν στους Πρεσβευτές των χωρών».
Παρουσιαστές του καλλιτεχνικού προγράμματος η Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Βίκυ Μπαφατάκη και ο Γιώργος Παπαδημητράκης (Κόκκινα Χαλιά), οι οποίοι παρουσίασαν με ιδιαίτερα γλαφυρό και διαλογικό τρόπο την εκδήλωση, δίνοντας μια γεύση από κάθε χώρα που παρουσίαζε το Καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα σε video wall προβάλλονταν τουριστικό σποτ.
Το πρόγραμμα πλαισιωμένο από την πολυχρωμία των καλλιτεχνικών χορευτικών και μουσικών σχημάτων των χωρών, εντυπωσίασε και ο κόσμος που συμμετείχε διασκέδασε υπέρ το δέον. Οι νέοι αποθέωσαν κυριολεκτικά τα Κόκκινα Χαλιά, ενώ οι μεγαλύτεροι ψυχαγωγήθηκαν με τις μεγάλες επιτυχίες του Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν εθελοντικά. Συγκινητικό καλλιτεχνικό αντάμωμα, υπήρξε επί σκηνής η συνάντηση Ρόμπερτ Ουίλιαμς με τα Κόκκινα Χαλιά με αφορμή το τραγούδι «Σαν ένα Όνειρο», το οποίο πρωτοτραγούδησε ο Ρόμπερ Ουίλαμς το 1975 και διασκευάστηκε από τα Κόκκινα Χαλιά το 2011. Το Ελληνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου Βριλησσίων που έκανε και την έναρξη του προγράμματος, το μουσικό σχήμα του Γιώργου Λυκούρα «Ο πάπυρος του Fackelman», ο Πολιτιστικός Φορέας Πανεπιστημίου Αθηνών, τα παιδιά του τμήματος Κλασικού χορού της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, οι χορεύτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, η Ξανθιώτισσα Νίκη Δελή και η Κατερίνα Τσικρικά. Το πολυπληθές κοινό που ξεχείλισε κυριολεκτικά την πλατεία της Νέας Πεντέλης ξεσήκωσαν όλα τα χορευτικά σχήματα και ιδιαίτερα η Κούβα με την τραγουδίστρια Μαρλέν, η Ινδία και τα υπέροχα χορευτικά γκρουπ από τη Γεωργία.
Η Πρόεδρος και ιδρύτρια του Συνδέσμου Φιλίας των Εθνών, Ευαγγελία Βλυσίδου Λεονταρίδου αναφέρθηκε στην πορεία του Συνδέσμου και στα Φεστιβάλ που διοργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με ακρογωνιαίο λίθο τη φιλία των εθνών, καθώς επίσης ευχαρίστησε τη μεγάλη ανταπόκριση από τις Πρεσβείες στο κάλεσμα του Συνδέσμου, με τις οποίες συνεργάζεται στενά εδώ και 15 χρόνια. Λόγω του γεγονότος ότι η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, η Γενική Γραμματέας των Bραβείων Βίκυ Μπαφατάκη κάλεσε επί σκηνής τα μέλη Φιφή Χατζηστόϊκου και Τίνα Ζωγοπούλου, οι οποίες απένειμαν στην Ευαγγελία Βλυσίδου – Λεονταρίδου τιμητική πλακέτα για την 30χρονη προσφορά της στον πολιτισμό και στον άνθρωπο.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου Καψάλης τόνισε τη μεγάλη σημασία των συλλόγων και των εθελοντών στην περίοδο που διανύουμε και επισήμανε τη σπουδαιότητα συνάντησης των Εθνών κάτω από το Πεντελικό όρος.
Το Φεστιβάλ παρακολούθησαν Πρεσβευτές, όπως του Ιράκ Mr. Burhan Jaf, του Κουβέιτ Mr Raed Al – Rifai, ο Μορφωτικός Σύμβουλος του Ιράν Mr. Mozafari, η Mrs Elizelia Diaz, Επιτετραμμένη της Κούβας, Μορφωτικοί Ακόλουθοι της Κίνας Mrs Chen, της Ρουμανίας Mr Ricci Mihai, η Λειτουργός του Σπιτιού της Κύπρου Νίκη Μιχαηλίδου, ο Πρόξενος του Κονγκό κ. Χρήστος Κυλικάς, Πρόξενοι και Εκπρόσωποι των χωρών που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην Δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος, ο πρώην Ευρωβουλευτής και πολιτευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας, ο διεθνούς φήμης Ξανθιώτης ποδοσφαιριστής και πολιτευτής Αντώνης Αντωνιάδης, η Χρυσή Ολυμπιονίκης Αιμιλία Τσουλφά, η Βιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Λίλη Αλευρά, ο πολιτευτής Νίκος Σταθόπουλος και σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.
Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα κάλυψαν το Φεστιβάλ, όπως το Mega Channel , αλλά κυρίως του εξωτερικού όπως του Κουβέιτ, του Ιράκ, της Ιταλίας, καθώς επίσης μεταδόθηκε με live streaming μέσω διαδικτύου. Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε στα ξένα Μ.Μ.Ε. «ότι η Ελλάδα κάτω από τη σκιά του Πεντελικού όρους που κυοφόρησε το μάρμαρο του Παρθενώνα, σύμβολο της Δημοκρατίας γίνεται εφαλτήριο για το μήνυμα ειρήνης, αδελφοσύνης και φιλίας των Εθνών στα πέρατα της Οικουμένης»
Ο νεαρός τραγουδιστής Γιώργος Παπαδημητράκης από το μουσικό συγκρότημα Κόκκινα Χαλιά δήλωσε «είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω εγώ και το γκρουπ σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση για την πατρίδα μου. Εμείς οι νέοι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα φιλίας των Εθνών».
Οι Χώρες που συμμετείχαν Ελλάδα, Γεωργία, Ζιμπάμπουε, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Κίνα, Κούβα, Κουβέιτ, Κύπρος, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Ουκρανία, Περού, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σιέρρα Λεόνε.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »